Aikajana

net_0140tehty

Anu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helmikuussa 2013 tuli kaksikymmentäkuusi vuotta siitä, kun Anu Pylsy aloitti kankaanpainannan. Käsityön maailmassa vietetyt vuodet ovat muokanneet Anusta varman ja taitavan yrittäjän. Katso video

2016 

Design Pylsyn ateljee on toiminut jo 10 vuotta Pynnölän koululla. Design Pylsyn paja paloi heinäkuussa 2006, jonka jälkeen koitti uusi alku Pynnölän kyläkoulussa.

2013

Design Pylsy vuoden 2013 maaseutuyritys

Lande shop muutti syksyllä 2013 Toivolan Vanhalle Pihalle työhuone No5 yhdessä Wishwearin kanssa.

2011

Design Pylsy sai koko tuotannolleen oikeuden käyttää Design from Finland -tunnusta sekä avainlippu-tunnusta merkkinä suomalaisesta työstä ja osaamisesta.

2010

Anu avasi syksyllä 2010 pienen Lande-nimisen putiikin Helsingin Kamppiin. Landen myymälävastaavana toimii Anun tytär Anna Pylsy, joka valmistui keväällä 2010 tekstiilimuotoilijaksi Kuopion muotoiluakatemiasta. Anna osallistuu lisäksi yrityksen printti- ja tuotesuunnitteluun. Lande-tuotesarja on Annan käsialaa.

2008

Sitkeää yrittämistä osoittanut Anu valittiin toistamiseen Keski-Suomen Taito-käsityöyrittäjäksi sekä Seinäjoen käsityömessujen vuoden 2008 käsityöyrittäjäksi.

2007

Kesäkuussa Pynnölän ateljeen ovet avattiin asiakkaille juhlavasti. Yrityksen uusi lyhennetty nimi oli nyt Design Pylsy.

Loppuvuodesta Anu suoritti tekstiilialan erikoisammattitutkinnon ja hänelle myönnettiin Mestarinkirja, joka komeilee ateljeen seinällä.

2006

12.7.2006 oli käännekohta Anun uralla. Vanhassa navetassa sijainneet työtilat tuhoutuivat täysin tulipalossa. Savuavia raunioita katsoessaan Pylsyn perhe päätti, ettei uutta rakennusta rakenneta vanhan tilalle, mutta koko muu tulevaisuus oli muuttunut silmänräpäyksessä täysin avoimeksi.

Lukuisat tuttavat ja asiakkaat kannustivat Anua jatkamaan raskaan menetyksen jälkeen. Joutsan kunta ehdotti, että Anu vuokraisi vuotta aiemmin lakkautetun Pynnölän kyläkoulun uudeksi työtilaksi. Elokuussa 2006 Anu sai Pynnölän avaimet käteen ja uusi elämä alkoi hitaasti. Koululla aloitettiin remontti ja pinkopahvien alta paljastui upeat vanhat hirsiseinät. Syksyllä 2006 Anu alkoi luoda uusia tuotteita ja suoritti samalla erikoisammattitutkintoa. Tuli tuhosi paljon, mutta taito oli yhä jäljellä.

2004

Anu suoritti artesaanin tutkinnon. Samana vuonna Anu valittiin Keski-Suomen Taito-käsityöyrittäjäksi.

2003

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry. myönsi Anulle kultaisen Taitomerkin.

Anu sai III palkinnon Seinäjoen käsityömessujen käsityökilpailussa kylpytuotesarjallaan.

2000

Joutsan kunta myönsi kulttuuripalkinnon uuden tuotesarjan tuomasta menestyksestä. Samaan aikaan Anun työtiloja laajennettiin: yritys sai vanhaan navettaan toimistotilat sekä ylätalliin tunnelmallisen juhlatilan.

1999

Hölkkäävä hirvi -tuotesarjalle myönnettiin Maakuntien parhaat -laatumerkki.

1996-1997

Anu matkusti perheineen Kreikkaan lomamatkalle ja huomasi, kuinka vanhan mytologian aiheita käytettiin erilaisissa käyttötuotteissa. Loman jälkeen Anu etsi tietoa suomalaisesta muinaiskulttuurista ja löysi kalliomaalaukset ja Kalevalan uudesta näkökulmasta. Syntyi Hölkkäävä hirvi -tuotesarja. Samalla uudistettiin yrityksen ilme uudella logolla ja nimellä Design Anu Pylsy.

1995-1996

Navetassa sijaitsevia työtiloja laajennettiin.

1994

Anulle myönnettiin Pro Maaseutu -palkinto tunnustukseksi siitä, että perinteisten maaseudun elinkeinojen rinnalle oli syntynyt uudenlainen yritys.

1990-luvun alku

Anu kiersi käsityömarkkinoita ja -messuja ja ammensi lisää oppia erilaisilta kursseilta. Navettaan rakennettiin asianmukaiset työtilat.

1988

Anu lähti ensimmäiselle kankaanpainantakurssille. Innostava kurssi johti siihen, että Pylsyn tilan nuorena emäntänä Anu rupesi painamaan kangasta tuvan suurella pöydällä sillä aikaa, kun lapset nukkuivat. Kesäisin työtilana toimi vanhan navetan maitohuone.

kuva: Iida Liimatainen